Rainbow - A meleg portál
Hirdetés
 
Szavazz
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Facebook

 
Szimbólumok

 

A szivárvány és a hozzá kapcsolódó szimbólumok
A szivárványszínű zászló vált a meleg büszkeség legkönnyebben felismerhető jelképévé. A szivárvány számos, a nemhez és a szexualitáshoz kapcsolódó mítoszban, történetben szerepel a görög, a törzsi amerikai, afrikai és más kultúrákban.
A meleg társadalom 1978-ban kezdte használni a zászlót, ekkor jelent meg először a San Francisco-i Meleg és Leszbikus Felszabadítási Nap felvonulásán. A hippi mozgalomtól és a feketék jogaiért küzdő csoportoktól kölcsönözve a szimbolikát, Gilbert Baker, San Francisco-i művész tervezte a zászlót, egy évről évre használható jelkép megalkotásának igényével. Baker és harminc önkéntes a felvonulásra kézzel megvarrtak és megfestettek két óriás zászló-prototípust. Nyolc sávból állt, mindegyik a társadalom egy-egy komponensét reprezentálta: a rózsaszín a szexet, a vörös az életet, a narancssárga a gyógyítást, a sárga a napot, a zöld a természetet, a türkiz a művészetet, az indigókék a harmóniát, az ibolya a lelket.
A következő évben Baker megkereste a San Francisco-i Paramount Zászlótársaságot, hogy az 1979-es felvonulásra állítsa elő tömegesen a zászlókat. Az előállítási kényszerek folytán két színt, a rózsaszínt és a türkizt elhagyták, és az indigót királykékkel helyettesítették. A hatszínű változat San Francisco-ból elterjedt más városokba is, és hamarosan a meleg büszkeség és sokszínűség legismertebb, máig használt szimbólumává vált. Hivatalos elismerése is megtörtént a Zászlókészítők Nemzetközi Kongresszusa részéről. 1994-ben New York-ban a 25. Stonewall felvonuláson 10 000 ember vitt egy hatalmas, 30 láb (kb. 10 méter) széles, egy mérföld hosszú zászlót.
A szivárványszínű zászló további szimbólumokat hívott elő, mint pl. a szabadság-gyűrű. A zászlónak számos variációja van, ilyen az amerikai zászlón lévő csillagokat és sávokat idéző kék színű csillagos terület, vagy a lambdákat, rózsaszín háromszögeket tartalmazó változatok.
Az AIDS feletti győzelem zászló egy fekete sávot tesz hozzá az eredetihez legalsóként. Egy San Francisco-i csoport javaslatára a fekete sáv az AIDS-ben elhunytaknak állít emléket.

A rózsaszín háromszög és a hozzá kapcsolódó szimbólumok
A rózsaszín háromszög valószínűleg az egyik legismertebb és legszélesebb körben felismert szimbólum a meleg közösségben. A II. világháború idejéből ered, és a korszak tragédiáira emlékeztet. Noha a homoszexuálisok is a nácik által kiirtásra ítélt csoportok közé tartoztak, erről a csoportról sajnálatos módon a történelem hajlamos megfeledkezni. A rózsaszín háromszög megkérdőjelezi ezt a véleményt, és ellenáll a történelem meghamisításának.
A rózsaszín háromszög története a II. világháború előtti időszakra, Adolf Hitler hatalomra kerülése utáni időszakra nyúlik vissza. Hitler 1935-ben módosította, a német törvénykönyv egyik cikkelyét (175. §), amely megtiltotta a homoszexuális kapcsolatokat, és kiterjesztette a tilalmat a csókra, az ölelésre és a meleg fantáziákra is. Az elítélteket – becslések szerint 25 000 embert – 1937-39 között börtönbe, majd koncentrációs táborba vitték. Gyakran kasztráció útján sterilizálták őket. 1942-ben Hitler halálbüntetéssel sújtotta a homoszexualitást.
A koncentrációs táborokban minden elítélt egy színes, lefelé fordított háromszöget viselt, ezzel jelezve bebörtönzésének okát, és ez egyfajta társadalmi hierarchia jelzéseként is szolgált az elítéltek között. A zöld háromszög a bűnözők, a piros a politikai okokból fogva tartottak jele volt. Két egymásra fordított, Dávid-csillagot formázó sárga háromszög a zsidókat, a rózsaszín háromszög a homoszexuálisokat különböztette meg. A sárga Dávid-csillag egy rózsaszín háromszög alatt, a meleg zsidót jelezte, aki a legmegvetettebb volt minden elítélt közül.
A tábor történeteiből úgy tűnik, a homoszexuálisok kapták a legrosszabb munkákat, és gyakrabban voltak kitéve az őrök, sőt, társaik támadásainak is. Bár a meleg elítéltek teljes száma nem ismert, hivatalos náci jelentések 10 000-es számról szólnak. Bár a homoszexuális elítélteket nem szállították tömegesen haláltáborokba, Auschwitzba, sok meleg volt az ott megölt nem zsidók között. A náci rezsim alatt elpusztított melegek száma becslések szerint 50 és 100 000 között van. A háború után számtalan homoszexuális maradt elítélve a táborokban, mivel a 175-ös paragrafus 1969-ig érvényben maradt Nyugat-Németországban.
Az 1970-es években a meleg felszabadítási csoportok feltámasztották a rózsaszín háromszöget mint a melegjogi mozgalmak népszerű szimbólumát. A jelkép nemcsak könnyen felismerhető, de az elnyomásra, üldöztetésre – akkor és most – is felhívja a figyelmet. Az 1980-as években az ACT-UP (AIDS Koalíció az Erő Felszabadítására) saját céljaira kezdte használni a rózsaszín háromszöget. Megfordították a szimbólumot, most a talpán áll, az aktív küzdelmet jelezve ezzel, a passzív belenyugvás helyett. Ma a rózsaszín háromszög sokak számára a büszkeséget, a szolidaritást, és azt az ígéretet jelenti, hogy soha többé nem lesz Holocaust.
A rózsaszínhez hasonlóan a fekete háromszög is a náci Németországból ered. Bár a 175-ös paragrafus nem tartalmazta a leszbikusokat, a fekete háromszög bizonyítottan az antiszociális személyek jelzésére szolgált. Mivel a náci ideológia a nőkkel kapcsolatban a gyerekre, a konyhára és a templomra épült, a fekete háromszöget viselő elítéltek lehettek leszbikusok, prostituáltak, a gyermekszülést visszautasító és egyéb „antiszociális” vonásokat mutató nők is. Amennyiben a rózsaszín háromszög történelmileg férfiszimbólum, a fekete háromszög hasonló jelentésű büszkeség- és szolidaritás szimbólummá vált a leszbikusok és a feministák számára.
Beszámolók szerint a vörös háromszög a transzszexuálisok által használt jelzés. Eddig sajnos nem találtak ezt megerősítő forrást.

A lambda és a hozzá kapcsolódó szimbólumok
A lambda az egyik legellentmondásosabb szimbólum. Számos eltérő vélemény alakult ki azzal kapcsolatban, hogy miért lett meleg szimbólum, és mit jelent valójában. Mindazonáltal a legtöbb forrás egyetért néhány dologban.
Először 1970-ben használta meleg szimbólumként a New York-i Meleg Aktivisták Szövetsége. Kialakuló meleg felszabadítási mozgalmuk jelévé vált. 1974-ben azután a lambda jelzést átvette a Nemzetközi Melegjogi Kongresszus, melyet Skóciában, Edinburgh-ban tartottak. Nemzetközileg népszerűvé vált a meleg és leszbikus jogok szimbólumaként.
Ahol azonban a történelem befejeződik, ott kezdődik a spekuláció. Senki nem tudja biztosan, miért választották eredetileg a lambdát meleg szimbólumnak. Egyesek szerint egyszerűen görög betűként liberation-t (felszabadulást) jelent. Mások a fizikában használatos energia (amit akkor fejtünk ki, amikor összhangban dolgozunk), vagy hullámhossz jeleként tartják számon. Jelentheti a meleg mozgalmak egyetértését, azt a gondolatot, hogy az egész több, mint a részek összege. Jelezhet mérleget és egyensúlyt, és azt a folyamatos erőfeszítést, amely az ellentétes oldalakat megóvja attól, hogy elnyomják egymást – a jobb oldalon alul lévő kanyar az egyensúly fenntartásához szükséges cselekvést jelzi. Az ókori görög spártaiak az egység jelének tekintették a lambdát, míg a rómaiak „az ostobaság sötétjében elhomályosult tudás fényét” látták benne.
Bármi is a pontos jelentése és eredete, a lambda kezdetben meglehetősen erős katonai konnotációkkal bírt. Ma általánosan a melegek és leszbikusok együttes ügyét jelképezi. Bár soha nem akart speciális nemhez kötődni, mint más szimbólumok, történetileg ez mégsincs így: az 1970-es évek elején a Los Angeles-i meleg közösség készített egy zászlót, egyszerű fehér háttéren egy levendulaszínű lambdával. Azt remélték, a zászló más városokba is eljut, de ez nem valósult meg, mivel néhányan kizárólag férfiszimbólumnak tekintették a lambdát.

Az AIDS-szalag és a hozzá kapcsolódó szimbólumok
Az AIDS-szalag vagy vörös szalag általában a kabáthajtókát és a ruházat más részeit díszíti az AIDS elleni küzdelem iránti szolidaritás és elköteleződés szimbólumaként.
A szalag tervét 1991-ben gondolta ki a Visual AIDS, egy New York-ban alapított művészekből álló jótékonysági csoport, szolidaritásul és emlékezésül AIDS-ben haldokló vagy elhunyt barátaikra és kollégáikra. A Visual AIDS bátorítja a művészeti szervezeteket, múzeumokat, kereskedelmi galériákat és az AIDS-ügyet támogató csoportokat az AIDS-ben elhunytakra való emlékezésre, az HIV/AIDS fertőzésveszély fokozottabb tudatosítására, az AIDS-betegek szükségleteinek nyilvánossá tételére és arra, hogy igényeljenek több támogatást a szolgáltatások és a kutatás számára. A sárga szalag nyomán, amely az Öbölháborúban kitüntetett katonákat díszítette, a piros színt választották, a „vérrel és a szenvedéllyel – nemcsak a dühvel, a szeretettel is – való kapcsolata miatt”, mondta Frank Moore, a Visual AIDS tagja.
A vörös szalag 1991-ben debütált nyilvánosan a Tony Awardson, ahol a vendéglátó, Jeremy Irons viselte, és hamarosan az ünnepségek és más díjátadó ceremóniák népszerű, politikai korrektséget kifejező divatjává vált. E népszerűség miatt egyes aktivisták aggódnak, hogy a szalag üres, álszent szimbólummá válik; egy alkalommal az elnök asszony, Barbara Bush szalagot viselt, amikor férjével ült a nézőtéren, de amikor az elnök mellett állt a beszéde alatt, a szalag feltűnően hiányzott.
A szalag mindemellett óriási szerepet tölt be az AIDS-szel kapcsolatos tudatosság elterjesztésében, és hangsúlyozza a további cselekvés és kutatás fontosságát. A legőszintébb remény a szalaggal kapcsolatban, hogy egy nap nem lesz rá szükség.
A piros szalag nyomán a rózsaszín szalag vált a mellrákveszély tudatosításának szimbólumává. Ugyan az AIDS-szel együtt a mellrák sem kizárólag a meleg közösség ügye, a statisztikák szerint gyakoribb a gyermektelen nők között. Ebből következően a tudatosítás és megelőzés különösen fontos egyes leszbikusok számára.
Mindezeken túl, a politikai korrektség újabb szalagvariációkat hozott magával. A zöld szalagot a környezetvédők viselik. A bíbor szalag a városi erőszak áldozataira emlékeztet; a kék a bűnesetek áldozatainak jogait jelzi. (Nemrég a kék szalagot az Internet-cenzúra elleni kampány is használta.) Fontos megjegyezni, hogy egyik szalagnak sem célja elvonni a figyelmet a többiről, a maga módján mindegyik egyformán fontos az emberiség számára.

A gender-büszkeség és a hozzá kapcsolódó szimbólumok
A gender-szimbólumok az ókori Rómából származó közismert asztrológiai jelek. A Mars a nyíllal a férfi, a Vénusz a kereszttel a női szimbólum. A kettős, összekapcsolódó férfiszimbólumot az 1970-es évektől kezdve meleg férfiak használják. A kettős, összekapcsolódó női jel gyakran a leszbikusokat jelképezi, de egyes feministák a nők testvériségét fejezik ki vele, ők a leszbikusság kifejezésére három összekapcsolódó női jelet használnak. Néhány leszbikus feminista a 70-es években a hármas női szimbólumot a monogámia férfinormájának elutasításaként viselte.
Szintén a 70-es években használták az egymásra helyezett női és férfi szimbólumokat a leszbikusok és a meleg férfiak közös érdekeinek kifejezésére. Ma ez a variáció jelezheti a nemi különbségek és sokféleség tudatosítását is. A transznemű (transgender) személyek ugyanabból a gyűrűből kiinduló keresztet és nyilat viselhetnek.
A Merkur asztrológiai jele hagyományosan a transzneműek szimbóluma. A görög mitológiában Hermész (a római Merkur isten görög megfelelője) és Afrodité (a szerelem istennője) gyermeke volt Hermafroditusz. Ez a gyermek női és férfi nemi szervekkel is rendelkezett, innen a hermafrodita kifejezés. Az Afrodité tiszteletére rendezett szertartásoknak az általános nézet szerint erős szexuális töltésük volt, kasztrációval, transzvesztitizmussal és homoszexuális kapcsolatokkal.
A szimbólumban a fölül lévő félhold a férfiasság, az alul lévő kereszt a nőiesség reprezentációja. A gyűrű jelenti az egyént, akiben egyensúlyban van a férfi és a női oldal.
A gender-szimbólumok nyomán megjelent IFGE-logo a transzszexuálisok egy másik jelzése. A Nemzetközi Alapítvány a Nemi Nevelésért (IFGE) oktatási és jótékonysági szervezet, amely transzszexuális kérdésekkel foglalkozik. A szervezet egyik logójaként ez a szimbólum a levendulaszínt és a rózsaszín háromszög formát kombinálja egy gyűrűvel, amely a különböző nemek egybeolvadását jelzi. Ez egy szerzői joggal védett szimbólum, de kereskedelmi célokon kívül használhatják transzszexuálisok vagy őket támogató személyek.
 
Boldog Névnapot


Névnapi idézetek küldése...
 
Menü
 
A melegek világa
 
Rólunk
 
Látogatók
Indulás: 2007-08-31
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!